Atenció al públic:

8h - 13h / 15h - 17h

C/ Carme, 16

08271 Artés

938 305 212

a8000220@xtec.cat

A LA CUINA, AMB ELS NENS!

Aquells que teniu fills a casa, segur que aquests dies esteu trobant moments per compartir junts la cuina. Tant si ho feu com si no, us donem alguns consells perquè cuinar amb nens sigui el més fàcil possible!

Cuinar amb nens té molts avantatges. D’una banda, és una activitat que estimula els sentits: tacte, gust, olfacte… De l’altra, és un entreteniment “analògic”. Permet desconnectar una estona de les pantalles i millorar la nostra concentració i la nostra motricitat fina. Al mateix temps, és també un entreteniment saludable. Conèixer els ingredients i la manera de cuinar-los, i participar en tot el procés, fa que millori encara més la relació dels nens amb el menjar. Els educa, doncs, en l’alimentació saludable. I, finalment, és una activitat divertida, entretinguda, que podem fer tots junts i que té una recompensa al final: menjar-nos allò que hem cuinat. Per tant, és molt recomanable durant el confinament!

– Establiu zones segures per als nens. A la cuina hi pot haver coses perilloses per als nens, com els fogons o el forn, i estris que poden fer-los mal, com les tisores, els ganivets, les batedores… Per aquest motiu, hem de preparar una zona on no tinguin a l’abast res de tot això i puguin estar tranquils. Una bona idea és posar una taula auxiliar on només hi hagi els estris que han de fer servir ells.

– Assegureu-vos que ho veuen tot bé. Si la cuina és alta, busqueu algun elevador, trona o cadira que els permeti veure bé les coses que feu vosaltres de manera segura. Que no es quedin sense visió d’una part de la recepta.

– Deixeu-los les tasques ben clares. Des del primer moment és important que ells tinguin clar quines tasques faran. Us recomanem que siguin coses poc perilloses, com rentar fruites i verdures, untar melmelada o mantega, fer boles per a mandonguilles o galetes, mesurar ingredients, posar sal i oli, embolicar, remenar, abocar ingredients, o decorar el resultat final. Si tenen clar quines feines han de fer abans de començar a preparar la recepta, no estaran tota l’estona dient: “i ara què faig?”.

– Seguiu bones rutines. Ensenyeu-los a rentar-se les mans abans de cuinar, a netejar les verdures i fruites que s’han de fer servir. I, un cop ja heu cuinat, netegeu tots junts i recolliu els estris. Així aprenen bones rutines a la cuina.

– Trieu receptes senzilles, amb pocs passos. Hi ha moltes receptes fàcils que es poden fer amb nens. No trieu receptes massa complicades o amb molts passos, que els puguin frustrar pel camí o avorrir-los. Sobretot, és important que puguin aportar alguna cosa de tant en tant, que no s’hagin d’esperar fins al final.

– Expliqueu-los moltes coses durant el procés. Des del principi fins al final, expliqueu-los tot allò que sabeu: què és cada ingredient i quina funció té a la recepta, com fem cada procés, quines propietats té el plat que estem preparant. Vivint-ho en primera persona, aprendran més que mai.

– Preneu paciència. Si els cauen ingredients a terra, si s’escampa farina per damunt de la taula o taquen alguna peça de roba, no passa res. Deixeu-los que experimentin i després ho recolliu i ho netegeu tots junts.

– Vestiu-los per l’ocasió. Posar-los un bon davantal, una bata o un barret de cuiner és divertit i els ajuda a posar-se al paper de xefs. Aprofiteu per fer l’experiència encara més original i poseu-los roba especial. Tant els accessoris com la roba han de ser senzills: que es puguin embrutar.

– Fomenteu la creativitat i la innovació. Si una recepta porta certs ingredients, parleu amb els nens i pregunteu-los si hi volen introduir alguna versió. O si els fa gràcia posar-hi algun ingredient diferent. Si la recepta ho permet, feu-ho! Sobretot, quan es tracta de decorar o presentar el resultat final. Això els permetrà ser creatius i innovadors.

– Feliciteu-los sempre pel resultat. Tant si ha sortit bé com si no, és important que els feliciteu pel resultat, i que parleu de quines receptes preparareu els propers dies. Que els animeu a repetir!

Us deixem aquí alguns enllaços amb algunes receptes ideals per a fer amb nens:

https://www.cuina.cat/receptari/10-millors-receptes-cuina-nens_202939_102.html

https://www.chefcaprabo.com/ca/recetas/especiales/Receptes-ideals-per-cuinar-amb-nens/

ÚLTIMES NOTÍCIES

 
Demana informació
 
Si vols rebre informació, nosaltres ens posem
en contacte amb tu i t’assessorem en el que necessitis.
 

Segueix-nos a

CreaEscola Quality Certificate for Education Website