En aquests dies de reclusió forçada a casa, molts joves (i les seves famílies) consumeixen més material audiovisual que mai. Les dades de consum en streaming han augmentat i l’oferta s’ha multiplicat. A la tele convencional, hi ha una divisió bastant clara entre el públic adult i l’infantil, que té al seu abast canals en obert com el Super3, Clan, Boing o Disney Channel.
Aquí us oferim una petita selecció de sèries amb les que els nois i noies situats en la franja d’edat entre la preadolescència i l’adolescència poden identificar-se.
Polseres Vermelles
Bon moment per recuperar aquesta sèrie d’Albert Espinosa i Pau Freixas, amb un grapat de fantàstics joves actors i plena de valors. Narra la vida de diversos nens i adolescents malalts de càncer, ingressats en un hospital.
Merlí
La millor producció sobre noies i nois d’un institut, creada per Héctor Lozano, amb direcció d’Eduard Cortés i Francesc Orella, al capdavant d’un repartiment sensacional. Descriu amb humor i realisme els problemes, penes, amors (hetero i homosexuals) i vida quotidiana d’aquests joves, usant a un professor de Filosofia com a referent i generador de el pensament crític.
Pots veure-la en català original aquí
O doblada al castellà
Oh My Goig
Molt abans que altres cadenes i plataformes, la productora catalana Camille Zonca trencava estereotips sobre la salut afectiva i sexual dels joves en Betevé, combinant ficció, pedagogia i debat entre joves. Va obtenir el Premi de l’Observatori contra l’Homofòbia 2017. Els seus episodis de 20 minuts es fan curts.
Drama
La ficció bilingüe de Playz, de TVE Catalunya, creada per Dani Amor, dirigida per Ginesta Guindal i protagonitzada per Elisabet Casanovas (una de les mejoes actrius de Merlí) i altres joves actors catalans (diversos, també procedents d’aquella sèrie). Explica amb humor el cas d’una noia de vint anys amb treball precari, que es queda embarassada.
Boca Norte
Una altra ficció de Playz, dirigida per Dani de l’Ordre i Elena Trapé (tots dos, de l’ESCAC) i amb Begoña Vargas i David Solans (actor de Merlí). Una nena pija acaba en un barri humil i acudeix a un centre cívic on s’integra en un grup de trap, excusa perfecta per tractar temes com el xoc de cultures, les xarxes socials, el feminisme, la bisexualitat…
Al Salir de Clase
A Tele 5, emesa entre 1997 i 2002, amb actors com Elsa Pataky, Alejo Sauras, Pilar López de Ayala i Hugo Silva, la seva acció se situava en un institut de Madrid.
Compañeros
Emesa en Antena 3, des de 1998 fins a 2002, narrava la vida d’estudiants i profes d’un col·legi madrileny, amb actors com Eva Santolaria, Antonio Hortelano i David Janer.
Física o Química
A Antena 3: emesa des de 2008 fins al 2011, situava l’acció en L’institut privat madrileny, comptava amb actors com Andrea Dur, Úrsula Corberó, Maxi Iglesias, Angy Fernández i Javier Calvo, un dels ‘Javis’.
I ara mitja dotzena de sèries més, que es poden trobar en plataformes de pagament.
Sex Education
Una de les comèdies més entretingudes i intel·ligents sobre adolescents i sexe, amb elements dramàtics i de crítica social, però en clau d’humor. Es va estrenar el 2019 i consta, de moment, d’un parell de temporades, en Netflix
Skins
Una de les sèries britàniques més populars; ambientada en un institut de Bristol parla de la vida d’un grup d’adolescents i els seus problemes. Es va estrenar el 2007 i consta de set temporades, que es poden veure a Netflix
Dawson’s Creek
Ambientada en una ciutat fictícia dels EUA, narra les peripècies d’un grup d’amics de l’institut, les seves aventures, amors i conflictes socials. Va ser la primera sèrie que va incloure un petó entre dos nois. Es va estrenar el 1998 i va durar sis temporades, que es poden veure a Amazon Prime Video.
La vida de Gortimer Gibbon en Normal Street
Simpàtica sèrie familiar sobre un xaval adolescent i els seus dos millors amics, que viuen en el típic barri residencial nord-americà. Es va estrenar el 2015 i consta de dues temporades, que es poden veure a Amazon Prime Video.
Skam
Una sèrie noruega sobre els problemes i sentiments d’un grup d’adolescents d’una escola situada en un districte ric d’Oslo, i que incideix en temes com l’amistat, feminisme, sexualitat, diversitat, assetjament, bullying i trastorns alimentaris. Es va estrenar el 2015, consta de quatre temporades i pot veure a Movistar +
On My Block
És la sèrie interracial de el moment en EUA. Ambientada en un barri de centre de Los Angeles, narra la vida, relacions i amors de quatre amics adolescents (blanc, llatí, afrollatina i afroamericà) quan comencen l’educació secundària. Es pot veure en Netflix.