Atenció al públic:

8h - 13h / 15h - 17h

C/ Carme, 16

08271 Artés

938 305 212

a8000220@xtec.cat

MÉS EXPERIMENTS CASOLANS FÀCILS DE FER!

La ciència pot ser divertida i prova d’ells són els nombrosos experiments que es poden fer des de casa amb amics i amb els més petits per aprendre les propietats dels materials i, sobretot, entretenir creant.

Recollim més experiments fàcils de fer, que requereixen objectes que es tenen per casa:

6. Pasta fluorescent

 Podem obtenir una cridanera pasta que es posi fluorescent en la foscor només amb farina fina de blat de moro) i tònica.

El primer és tirar la farina en un bol i afegir-hi tònica. Cal remenar-ho fins aconseguir un tacte pastós. Per aconseguir una bola amb la pasta, cal aplicar-hi pressió sense parar, perquè no es desfaci.

Per comprovar la fluorescència de la pasta que hem creat, cal apagar els llums. L’efecte es potenciarà si a més es fa servir una bombeta de llum negra.

7. Llauna equilibrista

 Amb aquest experiment es pot impressionar a la família o amics, mostrant-los com una llauna de refresc comença a “donar saltets” per si sola. El podràs aconseguir tan sols amb una llauna, un encenedor i aigua.

Per començar, cal buida la llauna i treure-li la xapa d’obertura. Un cop fet, s’ha de col·locar l’objecte de cap per avall. El següent pas és aconseguir que la llauna es quedi enganxada a una superfície, per la qual cosa hem de mullar amb aigua la part de la llauna que s’ajunti amb la superfície perquè no s’escapi l’aire i s’adhereixi.

Finalment, acostem la flama de l’encenedor a la part lateral de l’objecte i veurem com aquest s’intenta allunyar del foc com si saltés.

8. Termòmetre casolà

 Una simple ampolla pot servir per mesurar la temperatura. Només cal omplir-la fins a la meitat d’aigua i alcohol, per parts iguals. Al líquid se li afegeix unes gotes de colorant per augmentar l’efecte. A continuació, s’introdueix en el recipient un bri, que ha de quedar completament recta.

A més del tap que cobreix l’ampolla, convé segellar-la amb plastilina per assegurar-se que no hi hagi fuites. El líquid, del color que escollim, anirà pujant o baixant per la palleta en funció de la temperatura que faci.

9. Ous saltadors que no es trenquen

 Per aquest truc tan senzill que conquistarà als més petits n’hi haurà prou un ou, vinagre i molta paciència. Tan sols cal deixar submergit l’ou en vinagre (totalment cobert) durant 48 hores.

En treure’l, l’ou haurà canviat la seva composició i botarà com una autèntica bola saltarina.

10. Arc de Sant Martí líquid

 Un altre experiment molt visual que també encantarà als nens és l’arc de Sant Martí líquid. Per fer-lo es necessita un pot de vidre, mel, sabó líquid verd, oli, aigua, alcohol, colorant i un degotador.

Per començar cal posar la mel al pot sense que toqui els costats i afegir-hi el sabó líquid. Després, s’ha de barrejar aigua amb els colorants blau o morat i s’aboca per sobre amb compte de no fregar els costats del recipient.

Finalment, es tracta de dissoldre colorant vermell amb alcohol i afegir-lo al pot amb un comptagotes perquè baixi per l’interior. Així s’obté una barreja de colors a la qual, si se li afegeix una bombeta, també pot servir com una bonica llum.

A experimentar i fer de científics des de casa!!!

ÚLTIMES NOTÍCIES

 
Demana informació
 
Si vols rebre informació, nosaltres ens posem
en contacte amb tu i t’assessorem en el que necessitis.
 

Segueix-nos a

CreaEscola Quality Certificate for Education Website