El text explicatiu o expositiu pretén informar d’un tema de manera clara, ordenada, precisa i lògica a fi de fer-la comprendre o donar-la a conèixer a algú És per això que el text expositiu ha de presentar una organització lògica i ordenada de les idees. Què ens fa reconèixer un text expositiu? 1. Títols i subtítols: encapçalen un text i les seves parts. 2. Paràgrafs: fragments del text separats per un punt i a part. 3. Tipus de lletra: per destacar algun concepte important. 4.Gràfics, esquemes, quadres o il·lustracions: complementen la informació i la fan més comprensible. Quina és l’estructura bàsica d’un text expositiu? 1. Títol. 2. Introducció: on es presenta el tema de què es parlarà. 3. Cos o desenvolupament del tema (conté diferents apartats amb el corresponent subtítol. 4. Conclusió: és un resum de les idees principals. |
A partir d’aquestes explicacions, a 6è de primària hem elaborat un text expositiu sobre un animal del nostre entorn (sargantana, porc senglar, vidriol, escurçó,…) Cadascú de nosaltres en va triar un, va buscar la informació en diferents pàgines web i un cop seleccionada la va escriure tenint en compte l’estructura del text expositiu i els apartats que havia de tenir el cos o desenvolupament del tema: aspecte físic, hàbitat, alimentació, reproducció i curiositats. Evidentment havíem també de fer-hi constar les fonts d’informació.
Una vegada acabat el treball escrit n’hem fet una presentació oral als nostres companys i companyes amb el suport de diferents diapositives. Mentre fèiem l’exposició oral, els nostres companys i companyes en feien la valoració tenint en compte els següents criteris: presentació, ordre, entonació i vocalització, to de veu, postura i suport utilitzat.
I per acabar hem conversat sobre les diferents informacions que hem après sobre cadascun dels animals i que més ens han cridat l’atenció.