Atenció al públic:

8h - 13h / 15h - 17h

C/ Carme, 16

08271 Artés

938 305 212

a8000220@xtec.cat

ESTUDI: JUGAR AMB ELS NENS TAMBÉ BENEFICIA ALS PARES

Els adults pensem que jugar amb els nens és més important per a ells que per a nosaltres. No obstant això, un estudi dut a terme per l’empresa de joguines Famosa ens dona raons de pes per adonar-nos que jugar amb els fills també beneficia els pares, i molt.

L’estudi forma part d’una campanya d’una reconeguda empresa de joguines adreçada directament als nens en què se’ls pregunta «Per què els teus pares et necessiten».

Dades interessants de l’estudi

L’estudi indica que el 60 % dels pares no juga ni dues hores a la setmana amb els seus fills (gairebé la meitat al·lega com a impediment la feina), tot i que gairebé tots són conscients que és molt important fer-ho. De fet, el 54 % dels 500 pares enquestats assegura que quan juguen amb els seus fills se senten més comunicatius amb ells, i al voltant d’un 40 % reconeix tornar a sentir-se com un nen, que li afloren sentiments molt positius i que els permet conèixer-se millor a si mateixos.

Una altra dada interessant és que la meitat dels pares enquestats declara que jugant aprenen a trobar solucions que després els són útils en altres àmbits de la vida. No obstant això, un 18 % dels pares consultats afirma viure com una obligació el fet d’haver de jugar amb els seus fills i un 4 % admet no saber com jugar-hi.

Com beneficia jugar amb els fills

Per fomentar el joc entre pares i fills, l’empresa ha publicat un decàleg amb els beneficis que aporta compartir jocs amb els fills. N’hem fet un resum dels principals:

Jugar amb els fills ens permet treure la millor versió de nosaltres mateixos

Si desconnectem realment de tota la resta i ens lliurem al joc, tornem a recuperar el nostre nen. I en concentrar-nos en el moment present, mantenim allunyat l’estrès.

Fomenta el pensament disruptiu i creatiu

Tot sovint, els pares donem directrius als fills sobre com s’han de desenvolupar els jocs: ens costa acceptar que puguin barrejar les plastilines de diferents colors, que pintin els cabells a una nina, etc. Però si ens deixéssim portar per la seva creativitat, descobriríem moltes coses sobre la nostra.

Permet educar en valors d’una manera lúdica

El joc fa els nens més receptius i els predisposa a escoltar i aprendre. És l’espai perfecte per transmetre’ls els valors que els volem inculcar! Aprofitem-ho perquè aprenguin a compartir, a tolerar la frustració que suposa perdre, a desenvolupar la paciència respectant els torns d’un joc, etc.

Ens ajuda a conèixer els fills en profunditat

Els nens expressen les seves emocions a través del joc, de manera que el seu comportament en jugar es converteix en un reflex de les seves vivències. Si observem les seves actituds i reaccions, obtindrem molta informació valuosa: el que els agrada, el que els fa enfadar, les eines que han desenvolupat per solucionar els seus propis problemes, i fins i tot si hi ha alguna cosa que els preocupa i no ens expliquen.

Jugar amb els fills crea lligams que perduren tota la vida

Jugar és una manera de comunicar-se. Si juguem amb els nostres fills des de la seva primera infància fins a l’adolescència, construïm llaços sòlids que ens uniran durant tota la vida.

Minimitza la sobreestimulació

Jugar a l’aire lliure i amb joguines tradicionals disminueix el risc de sobreestimulació que suposen els dispositius electrònics.

Permet ensenyar-los que la vida no són les xarxes socials

És fonamental que els pares actuem com a model per als nostres fills perquè ells imiten el que fem. El joc compartit permet ensenyar-los que el que és valuós són les experiències que es viuen, no el fet de pujar qualsevol cosa a les xarxes socials. Quan juguem amb els fills hem d’establir-hi comunicació visual perquè això els farà sentir que són el més important per a nosaltres i els ensenyarà el valor de les experiències interpersonals de qualitat.

El joc preserva la seva infància

Els nens han de ser nens. No permetem que els nostres fills cremin etapes abans d’hora avançant jocs que no els corresponen per edat, i evitem que s’exposin a continguts violents o sexualitzats. Protegim la seva innocència!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website