Atenció al públic:

8h - 13h / 15h - 17h

C/ Carme, 16

08271 Artés

938 305 212

a8000220@xtec.cat

COM IDENTIFICAR I GESTIONAR LES EMOCIONS EN TEMPS DE CONFINAMENT

Entrada ja la cinquena setmana del confinament ocasionat per la declaració de l’estat d’alarma com a mesura per contenir l’expansió de la Covid-19, constatem que són dies en què es poden experimentar sentiments de por, de preocupació o d’incertesa. 

Reconèixer les vostres emocions us ajudarà a superar-les. Què us fa sentir el confinament?

– Incertesa i por a la malaltia, als problemes econòmics derivats, a la falta de recursos sanitaris i d’alimentació…

  • Sentir por davant de la situació actual és normal i pot comportar reaccions com el bloqueig i el patiment. Procureu entendre la por; segurament, si li pareu atenció, us pot indicar què us passa i, potser, veure-la com una aliada que us pot ajudar a gestionar la situació, fer sorgir la vostra creativitat i l’ajuda als altres.
  • Des de la por és possible que intentem anar cap al control, estratègia que no ens ajuda, però tranquil·les/tranquils, també hi ha una bona notícia pel que fa al control. La dolenta és que no controlem pràcticament res, la bona és que no ens cal. Per poder gestionar bé el que ens genera la por necessitem flexibilitat, deixar anar la rigidesa, cosa que ens facilitarà poder adaptar-nos a tots els canvis que aquesta situació pot generar. I sobretot confiança: deixar el control al marge per començar a caminar cap a la confiança en les nostres capacitats per a resoldre les situacions a les quals haurem de fer front (encara que a vegades necessitem demanar ajuda).

– Frustració per no poder seguir amb els vostres projectes, per no tenir llibertat de moviment.

  • Estem acostumats/des a tenir-ho tot de forma immediata i aquesta nova situació requereix paciència, aturar els projectes i hàbits per un objectiu superior. Aquesta situació us permet treballar la paciència i la tolerància a la frustració.

– Ràbia i enuig perquè us agradaria que les coses fossin diferents de com estan succeint.

  • Aquestes emocions estan dirigides al causant de la situació, però, a vegades, aquest no està ben identificat i això pot generar reaccions d’enuig cap a diferents col·lectius, la societat o el govern i pot portar a conductes que no són d’ajuda com sortir al carrer, no tornar a comprar en un establiment xinès o aïllar-nos, en comptes de crear xarxes de suport.
  • La ràbia, ben canalitzada, pot ser un gran instrument per mobilitzar-te i eliminar les injustícies que apareixen a la teva vida.

– Desorientació i desorganització perquè els horaris i hàbits habituals han desaparegut.

  • Els humans som éssers de rutines i automatismes que ens ajuden a estructurar-nos. Generar noves rutines flexibles, donar-vos temps i paciència per adaptar-vos, us ajudarà a sentir-vos millor.

– Avorriment o desmotivació perquè som éssers socials i, en general, el nostre oci està molt relacionat amb el contacte amb els i les altres.

  • La situació d’aïllament i distanciament social limita la possibilitat de vinculació i cada dia pot semblar igual i monòton. Aprofiteu aquest moment per desenvolupar la vostra creativitat i generar noves activitats, rescatar aquelles que sovint no realitzeu per manca de temps o adaptar les habituals a la situació de confinament.

– Tristesa perquè el que estem vivint pot suposar un dol, una ruptura amb la nostra quotidianitat i rutines, la pèrdua de contacte físic amb les amistats i alguns familiars.

  • Aquesta emoció, a més, es pot incrementar a causa del manteniment del confinament, el sentiment d’impotència i el fet de centrar-vos en notícies negatives.
  • Tota pèrdua pot generar tristesa, però podeu veure aquesta emoció com una oportunitat per créixer, valorar el que tenieu i teniu actualment i crear noves formes de relació, així com introduir activitats que us agradin fer des de casa.

– Sentiment de soledat i buit generat per la falta de vinculació, per la necessitat de pertinença i significat que ara no es veuen cobertes.

  • La situació requereix buscar noves maneres de contacte aprofitant els mitjans que teniu i és una oportunitat per a l’autocura, per estar amb vosaltres mateixos/es, conèixer-vos millor i atendre les vostres necessitats.

– Claustrofòbia per no poder sortir de casa i sentir-vos atrapats/des.

  • La situació requereix estar a casa i això pot generar la sensació aclaparadora de no poder sortir i moure’s lliurement. Les barreres físiques poden ser difícils, però procureu no focalitzar-vos en el que no podeu fer sinó en les possibilitats que teniu, és a dir, fer des de casa allò que us agrada, escoltar música, trobar un espai que et generi tranquil·litat…

– Ansietat i angoixa. La situació que estem vivint pot generar estratègies per evadir-vos de la realitat i de les emocions desagradables, que no són beneficioses: fumar, menjar en excés, dormir més hores…

  • Sentir ansietat és incòmode al principi, però us ensenya que podeu conviure amb emocions desagradables. La calma i la recerca d’alternatives per mantenir-vos ocupats/des poden ser una solució.
CreaEscola Quality Certificate for Education Website