A una criatura li és ben igual que a fora estigui caient un aiguat, que faci tant fred que no hi hagi prou abrics per fer-nos-el passar o, just al contrari, que faci una calor que faci insuportable estar a l’aire lliure si no és sota una ombra. Una de les seves prioritats a la vida és jugar, jugar i jugar. Per als dies que sigui impossible sortir al carrer, heu de tenir algunes opcions per fer plegats grans i petits. Us expliquem unes quantes activitats lúdiques perquè prengueu nota.
Postals personalitzades. Tant si estem de vacances, com si s’apropa un aniversari, les festes de Nadal, etc., serà divertit confeccionar postals per enviar-les a amics i familiars. Ens cal cartolina, colors per pintar-la, un sobre i un segell. Al davant que hi pintin el que els vingui de gust, i al darrere podem fer que expliquin alguna cosa.
Una casa de cartró. O un cotxe, o un avió. Tot és possible si tenim una caixa de cartró prou gran perquè hi càpiguen a dins. Per fer la casa, cal posar la caixa amb l’obertura cap avall i retallar els forats per a la porta i les finestres. Els nens poden decorar-la, pintant les teules, la xemeneia, els testos, una bústia.
Guerra de coixins. És una manera estupenda de començar el dia o acabar la migdiada. L’ideal és que un dels pares s’aliï en secret amb els nens per sorprendre l’altre. Dos ingredients imprescindibles són el sentit de l’humor i tenir ganes de fer les paus al final.
Suau o rugós? Dins d’una bossa opaca hi posem objectes variats: una esponja, cotó fluix, un fregall… Per torns, els nens han de posar la mà a dins, tocar l’objecte i endevinar de què es tracta.
Un collage. Tots aquells petits tresors que els nens guarden, com fulles seques, petxines, pedres de riu, són fantàstics per a aquest joc per fer un mural ben bonic per a la seva habitació.
Inventar un conte. És molt més divertit si els pares hi juguem. Algú comença la història i la resta, per torns, van afegint un parell de frases per completar-la. En podeu anar prenent nota i tindreu un conte originalíssim.
En quin animal estic pensant? Un nen tria un animal i, sense dir-l’hi a ningú, l’imita. Qui l’endevina ocupa el seu lloc, i així successivament. Només valen els gestos i els sorolls.
Un mòbil molt original. El podem fer amb qualsevol objecte que tinguem per casa, sempre que sigui petit, no es trenqui, no pesi gaire, dringui quan piqui amb un altre i pugui penjar-se en una corda. Cal unir-los un darrere l’altre, formant una filera. Posteriorment, els podem penjar al balcó, a un arbre o on més ens agradi.
Toca disfressar-se. Un clàssic que mai falla. Als nens els encanta jugar a ser algú altre. Més que disfresses ja fetes, s’ho passaran bé amb roba i accessoris antics.
Jocs d’enginy. A veure qui diu més noms de nen o de nena que comencin per essa. El joc s’adapta al grau de dificultat que vulguem. Es poden demanar llistes de coses curioses, com coses que puguem posar en una caixa de sabates, plats que es mengin amb les mans, animals sense pèl…
Trepitjar papers. Escampeu un grapat de folis per una habitació i feu que la travessin saltant de paper en paper. Exercitaran el seu sentit de l’equilibri. Cada vegada podem separar més i més els papers.