Que no llegim? I tant! El confinament és una gran oportunitat per submergir-se en el món dels llibres i els missatges que corren per la xarxa i pels grups de Whatsapp escolars de totes les edats ho demostren.
Us proposem una tria de títols per a joves lectors. Agafeu paper i llapis i prepareu-vos per fer volar la imaginació!
A partir 7/8 anys
1. “Superbaguet”, de Joan Antoni Martín Piñol – Bromera
Premi Vicent Silvestre: un nen descobreix una barra de pa màgica que el converteix en un heroi que lluita contra la mala alimentació. Humor i aventures.
2. “Els drets dels nens”, de Jordi Sierra i Fabra Baula
Una obra en vers per explicar de manera directa i amena la Declaració Universal dels Drets dels Nens, amb motiu del 60è
aniversari que va ser el novembre del 2019.
3. “Dones úniques”, de Montse Barderi Columna
Premi de Foment Lector. Biografies de dones tan conegudes com Mercè Rodoreda, Montserrat Caballé i Emma Vilarasau o tan valuoses i desconegudes com Raimonda Matavacas o Elena Maseras. Superheroïnes que van fer coses mai vistes.
A partir 9 anys
4. “La reina de Gizeh”, de Maria Carme Roca. Viena
La reina de Gizeh: novel·la d’aventures, de colla, amb misteris a resoldre, ambientada a l’Egipte actual.
5. “Estimat Vladi”, de Núria Pradas Edebé
Les cartes entre dos amics, la Martina i el Vladi. Es van conèixer el curs més complicat per la Martina i ara el Vladi ha tornat a Rússia. També s’hi parla de la importància de la relació amb els avis. I de la màgia de les cartes.
6. “Dunes, diari d’un altre estiu”, de Muriel Villanueva Babulinka
Continuació de la història de l’amistat de la Duna i el Max en format diari “El diari de la duna”. Estiu, família, amistat, transsexualitat i especulació immobiliària. Un avi que s’enamora, un poble en perill…
A partir d’11 anys
7. “Inbo”, de Care Santos Edebé
Novel·la epistolar entre una noia de 15 anys (l’Alèxia) i el seu escriptor preferit. Una novel·la sobre què és la popularitat realment i també la proximitat entre amistat i amor. També és un cant a les llibreries de barri i al seu paper en les vides de tots nosaltres.
8. “L’alè del drac”, de Maite Carranza – La Galera
Premi Joaquim Ruyra 2019
La història d’un jove Antoni Gaudí, que comparteix els seus somnis amb la seva amiga Coia, la seva millor amiga d’infantesa i l’amor de la seva vida, una noia única i especial que no sembla feta per al món que li ha tocat viure. La Coia mor i l’Antoni s’obsessiona a descobrir qui la va assassinar. Tot, a l’estiu del 1868, mentre es congria la revolta i la reina Isabel fa les maletes.
9. “Palmira i l’efecte crisàlide”, de Gisela Pou Edebé
La Palmira i els seus amics, des de la comoditat de les seves vides, prenen consciència del que està passant a Síria i als camps de refugiats i decideixen actuar. És la revolta dels nens per demanar als polítics que reaccionin davant la injustícia dels nens sols i desplaçats. La història, tot i que contundent i dura, està amanida amb grans dosis d’humor…
10. “Wolfgang, el secret del pare,” de Laia Aguilar Columna
Segona part del llibre “Wolfgang extraordinari”. Tot sembla que va bé o aparentment bé fins que a casa comencen a passar coses estranyes. Les trucades del pare a hores intempestives li indiquen que hi ha algú altre a la seva vida (una dona). D’altra banda, l’àvia es mostra reticent a acceptar el pare i amaga unes cartes i uns documents que en cap moment vol ensenyar al nen. Tots aquests avisos fan que el Wolfgang comenci a interessar-se per la vida del pare (en concret pel seu passat), a qui s’adona que no coneix gens…
11. “El ball de l’esclau”, de Dolors Garcia i Cornellà Bromera
La història del jove esclau romà Heli a la ciutat de Tàrraco, amb la companyia de teatre a la qual pertany. A Tàrraco, l’Heli buscarà fer realitat el seu somni: ser un actor reconegut en la ciutat vibrant de final del segle I dC. Però la recerca no serà gens fàcil per a un esclau com ell, i haurà d’enfrontar-se a les enveges, les amenaces i els càstigs que trobarà pel camí. I a l’amor.
A partir de 12 anys
12. “Irlanda sin ti”, de Susana Vallejo i Sofia Rhei Edebé
Dues noies molt diferents, una de Barcelona i l’altra de Madrid, una de barri i l’altra una “pija”, es coneixen a Irlanda. Una novel·la d’intriga, amb decisions d’aquelles que et marquen per tota la vida.
13. “Ningú és un zombi” de Jordi Folck – Arola edicions (teatre per a infants)
Una obra de teatre basada en la novela del mateix autor sobre el bullying que li fan al Waldemar, un noi arribat de Polònia que amaga un secret: és un mort vivent, un zombi al qual els companys humans faran la vida impossible! A les llibreries el 2 d’abril!
A partir de 13 o 14 anys
14. “L’inquietant (i meravellós) veí del tercer segona”, de Jaume Cela – Animallibres
Tres cosins, en Lau, la Lena i la Lu, visiten un veí de l’escala que és un vell un pèl misteriós. Hi parlen de tot i comenten llibres i a poc a poc van sabent quin misteri amaga aquest personatge que és gairebé tan antic com el món.
15. “Ohio”, d’Àngel Burgas Bambú
Després de l’impacte d’un meteorit contra el planeta, els supervivents s’agrupen i adopten una nova identitat. Un d’ell és en Max. Un relat distòpic sobre la identitat i el sentit de la bondat i la justícia.
16. “Nunca lo hubiera dicho”, de Víctor Panicello Comanegra (castellà)
Coescrita amb un grup de joves del Casal Lambda de Barcelona, basada en les seves experiències de llibertat i lluita per una sexualitat sense risc.